Sportakkoord Maassluis 2020-2021

Inhoudsopgave

Inleiding

In het regeerakkoord “Vertrouwen in de toekomst” heeft het kabinet besloten een sportakkoord te sluiten met sportorganisaties, bedrijfsleven, gemeenten en maatschappelijke organisaties. Doel van het Sportakkoord ‘Sport verenigt Nederland’: het toekomstbestendig maken van de organisatie en financiën van de sport. Dit Nationale Sportakkoord bevat zes pijlers; inclusief sporten, vitale sport- en beweegaanbieders, van jongs af aan vaardig in bewegen, duurzame sportinfrastructuur, positieve sportcultuur en topsport die inspireert. Deze pijlers kunnen vertaald worden naar lokaal.

Maassluis richt zich op de volgende pijlers:

  1. Vitale sport- en beweegaanbieders
  2. van jongs af aan vaardig in bewegen
  3. inclusief sporten
  4. positieve sportcultuur

De positieve sportcultuur is in dit akkoord niet verder uitgewerkt, omdat dit in de bijeenkomsten verder niet expliciet aan de orde is geweest. We hechten er echter wel belang aan dat iedereen in Maassluis op een veilige en plezierige manier kan sporten. Aan dit punt moet nog nadere invulling gegeven worden, we willen het waar mogelijk aandacht geven bij de acties die we gaan oppakken.


Door drie bijeenkomsten te houden en die voor iedereen open te stellen zijn ideeën opgehaald die gedragen worden door de aanbieders zelf. Met sport- en beweegaanbieders wordt hier ook bedoeld onderwijs, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven. In dit lokaal sportakkoord wordt de aanpak voor de realisatie van de plannen beschreven. 

Met het ondertekenen van dit Sportakkoord geven de sport- en beweegaanbieders
aan met elkaar te willen werken aan de ambities van dit lokaal sportakkoord Maassluis. Iedere aanbieder die zich alsnog meldt en zich kan vinden in dit lokaal sportakkoord en daar een actieve rol in wil spelen, kan zich aansluiten. Dit lokaal sportakkoord Maassluis is een ambitiedocument, zodat hieraan geen juridische rechten kunnen worden ontleend.

Hoofdstuk 1 - Vitale sport- en beweegaanbieders

Maassluis vindt dat onder vitale sport- en beweegaanbieders alle sport- en beweegaanbieders vallen, die verder willen ontwikkelen,
hier open voor staan en sport en bewegen op een positieve manier willen benaderen. Vertegenwoordigers van deze aanbieders hebben
de volgende vier ideeën bedacht om nog sterker te worden en vier ideeën voor het werven van vrijwilligers.

Versterken onderlinge samenhang aanbieders

Maassluissport.nl

Het ontwikkelen van een website waar inwoners op eenvoudige wijze al het sport- en beweegaanbod kunnen vinden. De organisaties leveren zelf informatie aan volgens een vast format. De website kan aangepast worden met meerdere modules.

Open sportroute

Dit nieuwe aanbod wordt opgezet voor mensen die op een laagdrempelige manier kennis willen maken met verschillende sporten. Dit kan tijdens de Nationale Sportweek, maar dit kan ook meerdere malen per jaar georganiseerd worden.

Sportclubs naar andere beweegaccommodaties

Beweegaccommodaties van bijvoorbeeld onderwijsinstellingen en verzorgingshuizen kunnen door sportclubs benut worden om activiteiten te ontwikkelen. Dit om mensen (weer) aan het bewegen te krijgen en mogelijk ook nieuwe leden en vrijwilligers te werven.

Voor wie?
Voor sportclubs, verzorgingshuizen, welzijnscentra, scholen en fysiotherapiepraktijken.

Acties:

Online forum sportdaten

Doel is om het gemakkelijker te maken aanbieders met elkaar in contact te brengen en om elkaar vragen te kunnen stellen en daar ook antwoord op te krijgen (van elkaars kennis gebruikmaken, niet opnieuw het wiel uitvinden). Het delen van een nteressante notitie, plan, draaiboek en/of webinar.

Voor wie?
Met name voor sportbestuurders en vrijwilligers, maar mogelijk kan het in een later stadium ook uitgebreid worden naar andere organisaties als scholen, zorginstellingen, etc.

Acties:

Vrijwilligers werven

Voor het werven van vrijwilligers werd de deelnemers gevraagd om een nieuwe manier van vrijwilligers werven te bedenken. Vier ideeën worden hieronder verder uitgewerkt.

Tinderapp vrijwilligers

Ontwikkel een app met het swipe principe van Tinder. Op de app zijn de vrijwilligerstaken te zien. Je bent verplicht om twee taken uit te voeren. Dit kunnen teamtaken zijn of algemene taken. Je kan ook zelf een taak bedenken en uitvoeren in overleg met bestuur. 

Acties:

Vrijwilligerspool vanuit verschillende verenigingen

Specialistische vrijwilligers voor andere verenigingen inzetten via een pool. (financiën, juridisch en vertrouwenspersoon).

Acties:

Speeddate sessies voor matches

Eens per kwartaal op de vereniging een speeddate organiseren voor leden. Op tafels liggen lijsten met werkzaamheden waarop door leden te verrichten vrijwilligerswerk staat. Elk lid verricht hiervan twee taken. Na het seizoen weet de organisatie wie zich wel of niet aan de afspraken gehouden heeft en kan mensen aanspreken. 

Acties:

Welkom Box

Per organisatie kan een Welkom Box voor vrijwilligers
samengesteld worden. De organisatie is er geheel vrij in
om de inhoud te bepalen. Dit leuke idee hoeft geen verdere uitwerking want het is direct toepasbaar.

Acties:

Hoofdstuk 2 - Van jongs af aan vaardig in bewegen Gezonde leefstijl

Voor kinderen is het belangrijk dat zij al vroeg met voldoende bewegen en gezonde voeding  in aanraking komen. Voor de gezonde leefstijl zijn twee ideeën nader uitgewerkt, geïnspireerd op een soort gezonde Pokémon Go variant. Het accent bij het eerste idee ligt op de leeftijdscategorie 18-45 jaar en het tweede idee op 0-8 jaar. Beide ideeën gaan uit van een uitnodigende buitenruimte.
Daarnaast is het idee Gezonde Food Festival uitgewerkt.

Buitensportboulevard Nieuwe Waterweg (18-45 jaar)

Ontwikkel een sportboulevard langs de Nieuwe Waterweg. Dit moet een uitdagende locatie worden met hindernissen, free running obstakels en obstacle run. Plaats balken, legpress, biceps en triceps training mogelijk. Je kan zelf bewegen of onder professionele begeleiding. Ook is de boulevard lang genoeg voor looptraining en onderdeel van een fietsroute. De boulevard is perfect voor minder belastbare mensen.

Acties:

Ontwikkel speeltuin tot beweegtuin (0-8 jaar)

Ontwikkel een huidige speeltuin tot beweegtuin. Speeltuin Nijverheidstraat kan
als voorbeeld genomen worden. Kinderen tot 8 jaar kunnen dan naast spelen ook gericht bewegen aan basisvaardigheden zoals, klimmen, klauteren, hardlopen, springen en balanceren.

Acties:

Gezond Food Festival

Via Maassluissport.nl een “gezond gerecht” wedstrijd uitschrijven. Deze gerechten worden op het Gezonde Food Festival geserveerd aan bezoekers. Iedereen die gezond wil eten in Maassluis is welkom.

De maaltijden zijn bereid met voedsel van plaatselijke ondernemers. Er komt een winnaar. De recepten komen op Maassluissport.nl Elk jaar vinden er één of twee van deze festivals plaats met beweegactiviteiten als side programma.

Acties:

Hoofdstuk 3 - Inclusief sporten

Onder inclusief Sporten wordt in Maassluis verstaan:

  • Sporten voor iedereen met of zonder beperking en door elkaar heen waar het kan
  • Er zijn geen financiële beperkingen als je wilt sporten
  • Is onafhankelijk van leeftijd, geslacht, seksuele voorkeur, geloof en afkomst
  • Gaat uit van respect en ruimte om jezelf te zijn.

Nodig om inclusief sporten mogelijk te maken

  • Geschoolde begeleiding
  • Faciliteiten en materialen
    beschikbaar
  • Regionaal vervoer
  • Vraag en aanbod goed in beeld hebben
  • Zet beweegcoach in
  • Eenmalige activiteiten
  • Inzichtelijk beschikbare fondsen en subsidies om nieuw aanbod te starten
  • Geen financiële drempels om te sporten
  • Ambassadeur inzetten
  • Aandacht voor acceptatie
  • Gescheiden kleedkamers
  • “Onzichtbaar sporten”
  • Connectie zorgaanbieders
  • Alle regelgeving in beeld

Acties:

Hoe verder met het lokaal spoortakkoord 2020 – 2021?

De adviesgroep lokaal sportakkoord zal de voortgang van de werkgroepen en de uitvoering monitoren. In de adviesgroep zit een vertegenwoordiging van de MSR, de adviseur lokale sport, Welzijn E25 en de beleidsadviseur sport Maassluis. Het is wenselijk deze
adviesgroep verder uit te breiden.

De werkgroep Maassluissport.nl heeft aangegeven dat zij ook actief wil blijven voor de verdere uitwerking totdat de website actief is.
Voor de werkgroep Gezonde Leefstijl is uitbreiding gewenst om de twee plannen, sportboulevard en van speeltuin naar beweegtuin,
nader uit te werken. De beweegcoach Aangepast Sporten wil dat de werkgroep inclusief sporten uitgebreid wordt voor de verdere
uitwerking van de voorwaarden die genoemd zijn om inclusief sporten een boost te geven.

Deelnemers aan de bijeenkomsten en de aanwezigen bij deze slotbijeenkomst worden verzocht zich aan te melden voor een
bestaande werkgroep of voor een nieuwe werkgroep waar een vacature voor is, zoals “Open Sportroute”, “Sportclubs naar andere
beweegaccommodaties” en “Gezond Food Festival”. Als u interesse heeft om zitting te nemen in de adviesgroep lokaal sportakkoord,
horen we dit ook graag. Dit kan via sportloket@maassluis.nl.

De sportformateur zal in de maand maart 2020 nog contact met de deelnemers opnemen voor een evaluatie en om te kijken welke bijdrage de deelnemers nog zouden willen leveren. Het sportakkoord kan alleen een succes worden als de sport- en beweegaanbieders een actieve rol vervullen in het vervolg van dit sportakkoord.

Bedankt voor uw inzet tijdens de bijeenkomsten!

Steef van den Boom
Sportformateur